Pragma poziva na zaštitu radnika i stvaranje sigurnog radnog okruženja

Pragma oštro osuđuje fizičko nasilje nad zaposlenicom Centra za socijalnu skrb Đurđevac, koje je samo jedno u nizu napada na zaposlenike u sustavu socijalne skrbi, te pozivamo državna tijela da zaštite sve zaposlenike u sustavu socijalne skrbi (državnom, javnom, privatnom i neprofitnom) koji su izloženi prijetnjama ili fizičkim napadima. Smatramo kako samo prevencija i pravodobno ulaganje može osigurati mirno i poticajno radno okruženje, bez straha za osobnu sigurnost zaposlenika.

Pravo na rad u sigurnom okruženju je jedno od temeljnih prava radnika, a zbog prirode svog posla i mjera kojima raspolažu, zaposlenici u sustavu socijalne skrbi su česte mete nezadovoljnih stranaka i poslodavci moraju osigurati maksimalnu zaštitu kako ne bi bilo ugroženo zdravlje i/ili sigurnost zaposlenika.

Pozivamo sve poslodavce na ulaganja u stvaranje pozitivnog, sigurnog radnog okruženja za zaposlenike koja mogu uključivati brojne mjere (npr. mjere fizičke zaštite; analiza javnog mijenja prema zaposlenica u sustavu socijalne skrbi; analize mjera zaštite na radu; mjere za poticajno i mirno radno okruženje; praćenje radnog opterećenja zaposlenika; analiza standarda kvalitete u djelatnosti socijalne skrbi; odgovarajuće edukacije građana i korisnika; pitanje kazneno-pravne zaštite zaposlenika i sl.), a zakonodavce na zakonske promjene kojima će se osigurati takva zaštita i potpora.

Ostajemo otvoreni za sve oblike suradnje s Hrvatskim saborom i Vladom Republike Hrvatske kako bi se navedeni prijedlozi proveli u praksi, istaknula je Pragma u svome priopćenju Vladi i Saboru.

Također, smatramo kako bi trebalo pojedine mjere ugraditi i u Prijedlog Nacionalnog programa zaštite na radu za razdoblje 2017.-2020. godine čije javno savjetovanje traje do 1. veljače 2017. godine,