Početak školske godine – uz promjene kod djece i roditelja

Katarina Jelić, magistra psihologije i savjetnica u Pragmi, nudi nekoliko praktičnih savjeta i prijedloga kako se pripremiti za nove izazove koje donosi školska godina koja počinje u ponedjeljak, 4. rujna 2017. godine.

Ostavili smo iza sebe još jedne duge (i tople) ljetne praznike, nakon koji se okrećemo radnim obavezama. Za učenike – to je polazak u školske klupe. Nekima dobro poznate, drugima posve nove, a možda i pomalo zastrašujuće. I dok polagano odbrojavamo dane, približavajući se tom posebnom datumu, a u nama nerijetko bujaju sasvim pomiješani osjećaji. Djeca su zaokupljena svojim dilemama i pitanjima, no ni roditelji nisu lišeni vlastitih briga oko usklađivanja obiteljskih, prijateljskih i radnih obveza. Čak štoviše, neka ispitivanja stavova kod roditelja pokazala su kako je kod njih nekoliko puta veća vjerojatnost da će taj prvi dan dočekati – u suzama i stresu! Ne želimo da ovako provedete trenutke koji će, jednom kada nervoza splasne, ostati dio spomenara lijepih uspomena – stoga nudimo nekoliko sasvim praktičnih savjeta i prijedloga.

Jeste li ikada čuli za izreku: bez promjene, nešto spava u nama, i rijetko se budi? Prije ili kasnije, život donosi neke nove faze i cikluse, koje je nemoguće izbjeći, zaobići ili… prespavati! Zato često ljude razlikujemo i opisujemo upravo prema načinu kojim pristupaju takvim promjenama. Prepoznajte na vrijeme vlastite emocije i ne bježite od njih, kako biste ih lakše kontrolirali. Važno je da, unatoč vlastitoj nesigurnosti i zabrinutosti, zadržite pozitivan pristup novim izazovima vašeg malog (ili većeg) đaka, i na taj način mu pružite primjer osobe koja doživljava svoje ljudske, manje ugodne emocije, ali to ne koristi kao opravdanje za pesimizam, malodušje i odustajanje od željenih ciljeva.

Kad smo kod ciljeva, to bi bila druga preporuka ili ideja. Načinite, zajedno sa svojim djetetom, popis ciljeva za razdoblje iduće školske godine. On može sadržavati nekoliko različitih kategorija, kao što su izričito školski (akademski) ciljevi – izraženi kroz poželjne ocjene, zalaganje ili disciplinu na nastavi; osobni ciljevi vezani za školsko okruženje, npr. jesti zdraviju užinu, steći više prijatelja. To mogu biti i osobni ciljevi izvan škole, koji su važni radi održavanja ravnoteže i prevencije gubitka motivacije, npr. sportske aktivnosti, sudjelovanje u kazališnim ili drugim kulturnim aktivnostima i drugi hobiji.  Razgovarajte o značenju postavljanja ciljeva u svrhu stvaranja dobrih navika – organiziranosti, savjesnosti i efikasnosti. Pomozite svome djetetu definirati rokove i/ili potencijalne nagrade za ispunjeno.

Razmotrite na koji način nova školska godina predstavlja promjenu obitelji i djetetu – kreće li u školu po prvi put? U tom slučaju, njegovi kolege dijele isto iskustvo, gdje je sve novo i spremno za otkrivanje i tu će više do izražaja doći njegove vlastite osobine. Imaju li stariju braću i sestre, s kojima mogu razmjenjivati doživljaje i probleme, ili ćete možda vi morati uskočiti i popuniti to mjesto? Možda se radi o promjeni škole, gdje je često stres ponešto veći, pa bi bilo dobro da su pripreme nešto duže i opsežnije. Koja god bila startna pozicija vašeg djeteta, razgovarajte o najvažnijim aspektima prvog (ponovnog) susreta. Neka vaše dijete slobodno i otvoreno priča, iznese svoja očekivanja, ispriča svoje procjene učitelja, kolega, školskih pravila ili navede svoja očekivanja. Iznenadili biste se koliko tu imate prilike zbilje upoznati svoje dijete, njegov način razmišljanja i skrivene strahove.

Za kraj, ne zanemarite promjenu dnevne rutine. Za dijete, to znači odlazak u krevet do određenog vremena jer ne smijemo podcijeniti važnost kvalitetnog sna. Zatim tu su i jutarnji rituali: nastojte odgovornost za buđenje prepustiti samom djetetu, a vaša pomoć neka radije bude priprema zdravog doručka. Dogovorite se i oko načina prijevoza do škole i natrag, da vam ne „uleti“ još pokoja obaveza više, u zadnji čas. Planiranje je najbolji lijek protiv stresa!

Ukoliko poželite porazgovarati o nekim drugim aspektima odrastanja vašeg djeteta, imate neke dileme  – nazovite nas na 01 7789 950 i dogovorite svoj termin u Teslinoj 13 u Zagrebu.

Sve usluge za obitelji su besplatne te se provode uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Zagreba.