Možda još ljepše: Europska godina aktivnog starenja i solidarnosti između generacija

Pragmina je vizija društva u kojem pojedinci, obitelji i zajednice imaju kapacitete za prepoznavanje i suočavanje i sposobnosti za rješavanje problema te u kojem državne, lokalne i neprofitne organizacije zajednički djeluju odgovarajući na potrebe građana. Povratne informacije stručnjaka, a jedna od njih je i Dolores Poletto koja nam je uputila dodatne materijale – film i tekst – a koji omogućavaju bolje razumijevanje starosti, daju posebnu važnost stručnim skupovima koje organizira Pragma. Prenosimo njezino iskustvo sa skupa:
Premda je već petnaest dana otkad sam sudjelovala na skupu kojeg ste priredili “o lokalnoj zajednici i starenju”, ne mogu, a da ne izrazim svoje dojmove. Skoro sam i odustala jer su bili dani puni obveza, no dug mi ne da mira. Prije svega hvala za mogućnost sudjelovanja! Ugodno me iznenadilo pozitivno ozračje u kojem se odvijao cijeli skup. Ponekad je ta tema za mnoge bolna, teška, popraćena i snažnim emocijama, no ovdje sam susrela dobru volju u svima; pojedincima i institucijama. Govorilo se iskreno i otvoreno, iznijelo lijepe i manje lijepe statistike u svezi…, no sve odmjereno i dostojanstveno. Ideja o umijeću, umjetnosti starenja potakla me na razmišljanje: duboko je vezana je uz umijeće življenja. U znak zahvalnosti prilažem vam poveznicu na filmić nagrađen prije par godina u kategoriji kratkih filmova (kojim se poslužim kao uvod u temu o dostojanstvu osobe: starost) i tekst koji me uvijek podsjeća na ljepotu te dobi“.