Moć neformalne edukacije

DSC02235

U Portugalu, gradu Rio Maioru, je od 25. do 30. rujna 2011. g., uz potporu portugalske Nacionalne agencije za mobilnost i agencija za mobilnost pojedinih zemalja (u Hrvatskoj je to Agencija za mobilnost i programe Europske unije), održan trening za mlade pod nazivom “The Power Of Non-formal Education” na kojem je sudjelovala i predstavnica Pragme, Božica Vukmanović. Trening je promicao interkulturalne vrijednosti okupljajući mlade radnike, volontere, kao i one koji rade s mladima iz Austrije, Cipra, Danske, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Nizozemske, Poljske, Slovačke, Slovenije,  Švicarske i Portugala.
DSC02235IMG_0083IMG_0138IMG_0222
Sudjelovanjem u neformalnim metodama rada sudionici su dobili uvid u definiciju, značaj i raznolikost neformalne edukacije, prije svega na iskustvenoj razini. Kroz razne igre, predavanja i radionice sudionici su spoznali što je to neformalna edukacija u odnosu na formalnu i informalnu te kako se metode neformalne edukacije mogu koristiti i u formalnom obrazovanju mladih. Kroz interkulturalnu večer u obiteljima ruralnog mjesta Villa Da Marmeleira, nedaleko od Rio Maiora, sudionici su dobili priliku upoznati se s portugalskom kulturom, hranom, ali i pripremiti jela karakteristična za zemlju iz koje dolaze. Organizacija interkulturalne večeri predstavljala je dobar primjer aktivnog uključivanja zajednice u organizaciju važnog događaja.

Pragma koristi neformalne metode rada s mladima uključujući ih u planiranje aktivnosti kako bi one u što većoj mjeri bile prilagođene njihovim potrebama. Metode neformalne edukacije posebno će biti korisne kod edukacije mladih u riziku od napuštanja obrazovanja, ali i kod provedbe aktivnosti usmjerenih prevenciji ovisnosti kod djece i mladih. Rasprave o korištenju metoda neformalne edukacije u različitim organizacijama i različitim društvenim kontekstima, pridonijele su proširenju znanja i razvoju novih ideja za rad s mladima u našoj zemlji.