Pragma predstavila treći školski kalendar koji pomaže mladima aktivno sudjelovati u životu zajednice

NASLOVNICAkalendara

Pragma je 11. rujna 2015. godine u Hrvatskom povijesnom muzeju (Matoševa 9 u Zagrebu) predstavila treći školski kalendar pod naslovom „Sanjam“. Predstavljanje je moderirao Robert Kurbaša, a na predstavljanju su govorili Jelena Hotko iz Hrvatskoj povijesnog muzeja, Nedjeljko Marković, predsjednik Pragme i Iva Prpić, izaslanica potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih. Uime autora se obratila Jelena Adamlje, a uime recenzenata doc.dr.sc. Igor Kanižaj. Uime Gradonačelnika Grada Zagreba skupu je prisustvovala Carmen Ljubica Brčić iz Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.
Fotografije s događanja pogledajte na www.facebook.com/udrugapragma.

Hotko je predstavila rad Muzeja te se osvrnula na izložbu hrvatske ratne fotografije „Lica rata“, a koju su tijekom predstavljanja posjetili učenici Škole za primalje i Strojarsko-tehničke škole Fausta Vrančića.

Marković je rekao kako je ovo „najživotniji kalendar do sada“ te da, iako govori o osobama koje su živjele u 19. i 20. stoljeću, govori o snovima, idejama koje i dalje žive i koje su zaživjele. Istaknuo je kako je održan kontinuitet rada Pragme u izradi Kalendara od 2012., te da je on i dalje svojevrsna socijalna i obrazovna inovacija.

Prpić je skrenula pozornost na važnost „heroja“, osoba kojima se vraćamo kada želimo istaknuti neku vrijednost ili riješiti neki osobni ili društveni problem. Ministarstvo podupire rad Pragme i izdavanje ovakvih publikacija koje doprinose učenju mladih o građanskim vrlinama.

„Nije nam bila važna pozadina osoba koje su predstavljene u Kalendaru, koliko je bila važna činjenica da su te osobe znale dati najbolje od sebe, s onime što su u životu imali. Nisu očekivale da se okolnosti promijene, već su one utjecale na okolnosti“, naglasila je Adamlje.

„Posebna vrijednost Kalendara je u tome što daje prijedloge kako u veći dio aktivnosti uključiti sve dionike: roditelje, stručnjake, prijatelje škole te djecu. Kalendar potvrđuje kako je obrazovanje najveća osobna i društvena vrijednost koju Pragma promiče“, istaknuo je Kanižaj.

Pragmin kalendar „Sanjam“ usmjeren je na živote osoba koje su doprinijele hrvatskoj i/ili svjetskoj povijesti u područjima znanosti, obrazovanja, zaštite i promicanja ljudskih prava: Martin Luther King mlađi, Octavia Hill, Kata Šoljić, Helen Keller, Slava Raškaj, Majka Terezija, Zlatko Crnković, Marija Jurić Zagorka, Paulo Freire, Viktor Emil Frankl, Alexander Graham Bell, Dražen Petrović, Wilma Rudolph. Za razdoblje od mjeseca rujna 2015. do mjeseca lipnja 2016. predloženo je više aktivnosti koje nastavnici i učenici mogu birati sukladno zanimanju, raspoloživome vremenu i mogućnostima na nastavi te dobi i zrelosti učenika. U pojedine se aktivnosti mogu uključiti i roditelji, stručnjaci i ‘prijatelji’ škole (ustanove, udruge i druge organizacije civilnoga društva).

Izradu Kalendara financirali su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Zagreb (Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Ured za obrazovanje, kulturu i sport), a Kalendar će biti upućen u sve učeničke domove, osnovne i srednje škole u Hrvatskoj te besplatan za sve učenike. Partner u promociji Kalendara je bio Hrvatski povijesni muzej.