Godišnja nagrada za promicanje socijalnog rada u tiskanim medijima Nataši Gajski Kovačić

foto_-_RAJKO_SOBAT_VJESNIK

Na skupu Socijalni rad i javnost: komuniciranje „socijalnog“ održanom 23. ožujka 2012. u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, udruga Pragma je dodijelila Godišnju nagradu za promicanje vrijednosti socijalnog rada u tiskanim medijima Nataši Gajski Kovačić, novinarki Vjesnika. Predsjednik Pragme Nedjeljko Marković istaknuo je kako Nataša Gajski Kovačić istinito i informativno vodi čitatelje u svijet znanosti i prakse djelatnosti socijalnog rada. Afirmativno pisanje, ne samo o ovoj djelatnosti već i o pitanjima obrazovanja, zapošljavanja, uslugama socijalne skrbi, problemima mirovinskog i zdravstvenog sustava – svojevrsna je edukacija najšire javnosti. Posebno je istaknuo njen doprinos u praćenju „Europske socijalne povelje“, koja promiče vrijednosti socijalne pravde i poštivanju socijalnih prava građana Hrvatske.

foto_-_RAJKO_SOBAT_VJESNIK

Nataša Gajski Kovačić je na Skupu istaknula kako se o socijalnim temama u većini slučajeva piše na neodgovarajuć način i/ili u negativnom kontekstu. „Često se o određenoj problematici piše neposredno nakon što se dogodi nešto loše – primjerice obiteljsko nasilje, vršnjačko nasilje, suicid, često se pritom putem medija traži krivac, a ne nude se načini rješenja problema. Često se krivica prebacuje na socijalne radnike koji nisu znali ili nisu prepoznali potencijalnu opasnost. U javnosti je malo poznato da su socijalni radnici u svakodnevnom radu nerijetko izloženi verbalnom nasilju i prijetnjama“, ističe Gajski Kovačić. Istaknula je kako bi i udruge koje se bave različitim aspektima socijalnih prava trebale unaprijediti komunikaciju s medijima, a češće stavljanje pitanja socijalne zaštite najugroženijih na medijsku agendu te češće isticanje pozitivnih priča koje se u socijalnom radu događaju tome bi pripomoglo.

Posebno zahvaljujemo dizajnerici Narcisi Vukojević na kreativnom oblikovanju Godišnje nagrade i dizajnerskim rješenjima u “socijalnom” području.