Civilno društvo Mediterana – jamstvo dijaloga i suradnje

P4170694

U Zadru je 14. i 15. srpnja 2011. g. u Europskom centru za međusektorsku suradnju (IMPACT) održana konferencije Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu: „Civilno društvo Mediterana – jamstvo dijaloga i suradnje“. Na Konferenciji je sudjelovala Božica Vukmanović, voditeljica ureda i dipl. socijalna radnica PRAGME. Hrvatska mreža za suradnju na Euro-Mediteranu je mreža udruga, članica Zaklade Anna Lindh. Konferenciju je organizirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva koja je trenutna koordinatorica Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu, a sudjelovali su članovi Mreže, kao i predstavnici drugih nacionalnih Mreža iz zemalja sjevernog i južnog Mediterana.

P4170694P4170703P4170705P4170710

Cvjetana Plavša Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva otvorila je Konferenciju i predvodila sastanak članica Mreže. Na sastanku je istaknuto da će članovi putem ankete uskoro moći predložiti novog nacionalnog koordinatora ili potvrditi postojećeg. Prema riječima upraviteljice Cvjetane Plavša Matić Konferencija je prigoda da se organizirano civilno društvo Mediterana međusobno upozna s radom, poveže te zajednički razmotri rješenja i izazove koji stoje pred zemljama Mediterana koje traže odgovore na pitanja izgradnje demokratskoga i slobodnoga društva.

Honda Mansour, predstavnica Zaklade Anna Lindh iz Egipta, predstavila je egipatska iskustva i istaknula kako je koordinator za Egipat Aleksandrijska knjižnica, koja je najstarija i najznamenitija knjižnica Starog vijeka.

Nives Malenica, koordinatorica za Uniju Euro-Mediteran, pozdravila je sudionike i izvijestila o dosadašnjim iskustvima u radu Unije.

Direktor agencije Gallup Europe Robert Manchin iznio je razlike u vrijednostima uočene kod pojedinih zemalja Europe – primijećeno je da zemlje europskog juga daju veću važnost obitelji i familijarnim vrijednostima, dok je u zemljama sjevera naglasak na poštovanju drugih kultura i neovisnosti. Manchin je istaknuo da Zaklada Ana Lindh može postati put razmjene kultura.

Teme o kojima su članovi Konferencije raspravljali su i uloga medija u prikazivanju, praćenju i djelovanju aktivnog građanstva, važnosti međusektorske suradnje, podrške aktivnom građanstvu, organiziranom civilnom društvu kroz prijenos tranzicijskih iskustava te mobilnosti umjetnika i mogućnosti unaprjeđenja kulturne razmjene na području Euro-Mediterana.