Američko i hrvatsko iskustvo u radu u zajednici – bliski problemi i profesionalni odgovori

10330430 472636776200795_1107203760396175514_n

U sklopu svog studijskog posjeta Studijskom centru socijalnog rada u Zagrebu 15. svibnja 2014. godine udrugu Pragma su posjetili studenti Indiana State University iz Sjedinjenih Američkih Država. U posjet udruzi Pragma stiglo je desetak studenata socijalnog rada u pratnji profesorice Carmen Luca Sugawara kako bi se upoznali s djelovanjem hrvatske neprofitne organizacije temeljene na radu u zajednicu (Community work).

Kroz prezentaciju i diskusiju studentima je predstavljen rad socijalnog radnika i socijalnog pedagoga u lokalnoj zajednici u Hrvatskoj te su upoznati s aktualnim projektima koje Pragma provodi u području istraživanja, edukacija, evaluacija i zagovaranja. Posjet udruzi Pragma bio je ujedno prilika da se podijele iskustva u rada socijalnog radnika u lokalnoj zajednici te razgovara o aktualnim problemima s kojima se susreću hrvatske i američke obitelji.

10330430 472636776200795_1107203760396175514_n

Studentima je predstavljen Pragmin rad s mladima koji su u riziku od napuštanja školovanja, te aktualizirana problematika ranog napuštanja školovanja u Hrvatskoj – ova je tema posebno aktualna u SAD-u uzmemo li u obzir stopu ispadanja iz sustava obrazovanja koja, prema riječima jedne od studentica, u Indiani prelazi čak 35% i dodaje kako “obrazovanje djece i mladih u SAD-u postaje sve veći problem za američko društvo zbog velikih segregacija unutar društvenih skupina te nedovoljnih intervencija nadležnih institucija”.

Studenti su upoznati i s Pragminim kvalitativnim akcijskim istraživanje s ciljem dobivanja novih spoznaja o kvaliteti stanovanja i međuutjecaju kvalitete stanovanja i zdravlja u Zagrebu te se pokazalo kako se američki gradovi susreću s istom strukturom problema iz područja kvalitete po pitanju kvalitete stanovanja i s time povezane kvalitete zdravlja građana, no u većim razmjerima. Kako su prenijele američki kolege, unaprjeđivanje kvalitete stanovanja i stambenih prava treba shvatiti kao razvojni standard, te kao prioritetno područje u razvoju društva.

Susret s američkim studentima pokazao je kako se socijalni rad u Hrvatskoj i SAD-u bavi sličnom društvenom problematikom (mladi u riziku, kvaliteta stanovanja, aktiviranje lokalne zajednice) i društvenim problemima, stoga je razmjena iskustva i primjera prakse različitih socijalnih konteksta resurs kojeg treba nastaviti razvijati.